dieta dla niemowlaka

Żywienie niemowląt od zawsze budzi wątpliwości. O ile rozszerzanie diety o warzywa i owoce zwykle nie przysparza problemów, o tyle obawy pojawiają się, gdy chodzi o ryby i mięso. Poznaj schemat żywienia niemowląt i poznaj kolejność wprowadzania nowych produktów spożywczych.

Chociaż Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca wyłączne karmienie piersią przez pierwszych 6 miesięcy życia dziecka, to  rozszerzanie diety można rozpocząć już po 17. tygodniu życia niemowlęcia. Pierwsze próby poznawania stałych produktów polegają przede wszystkim na smakowaniu warzyw i owoców. Dopiero w kolejnych tygodniach schemat żywienia niemowląt zaleca wprowadzanie innych pokarmów.

Mięso jako ważny element rozszerzania diety

Delikatne mięso w niewielkiej ilości może pojawić się w menu maluszka, najwcześniej po ukończeniu 4. miesiąca życia, jako zapoznanie z nowym smakiem. Szczególnie polecany jest drób (zwłaszcza indyk), może to być także wołowina, cielęcina i królik. Dziecku nie należy podawać surowego mięsa, niewskazane są również podroby. Wybierając mięso dla maluszka zawsze należy zwracać uwagę na jego jakość i pochodzenie. Ponadto ważne jest, aby mięso miało postać dopasowaną do umiejętności zdobytych przez maluszka. Na tym etapie zaleca się je miksować – nie wszystkie dzieci potrafią gryźć i żuć.

Na początku mięso należy podawać samo, bez dodatków. W kolejnych dniach można je już łączyć z warzywami – także zmiksowanymi na gładkie purée. W 7.-8. miesiącu życia niemowlak może spróbować mięsa w innej formie: drobno posiekane lub pokrojone w większe kawałki i podane mu do ręki.

Od kiedy ryby?

Schemat żywienia niemowląt zaleca wprowadzać ryby nieco później – między 7. a 8. miesiącem życia. Najlepiej, jeśli w diecie malucha pojawią się one 1-2 razy w tygodniu.

W związku z tym, że dziecko potrafi już gryźć i żuć, jedzenie może mieć formę posiekanych kawałków. Trzeba przy tym uważać, aby ryby były pozbawione ości.

Znaczenie ma nie tylko ilość i forma podania, ale również gatunek ryb. Szczególnie polecane są te morskie i słodkowodne. Eksperci do spraw żywienia rekomendują gatunki takie jak łosoś, dorsz, makrela atlantycka, morszczuk, i pstrąg hodowlany. Odradzają natomiast podawanie niemowlętom rekina, szczupaka , miecznika i makreli królewskiej – kumulują one najwięcej szkodliwych substancji.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *